Imunosupresiva v léčbě SLE - trocha historie

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Léčba lupusu zahrnuje kortikoidy, antimalarika a často i chemoterapii.

Slovo „chemoterapie“ zní hrozně. Tak se někdy užívá pojem „imunosupresivní léčba“, „cytotoxicita“ „steroidy doplňující léčba“. To už zní líp :)

Tato léčba se používá pokud jsou ke snížení aktivity onemocnění potřeba velké dávky kortikoidů. Ty pacient nemusí dobře tolerovat. Chemoterapie doplní léčbu kortikoidy a sníží jejich množství (i kostikosteroidy mají imunosupresivní účinek).

Imunosupresiva se používají od 40tých let 20. století. První „pokusy“ o léčbu měly hodně vedlejších účinků. V 90tých letech se začaly používat potenciálně bezpečná „nová“ imunosupresiva – Avara, Cell Cept.

V roce 1947 byl poprvé aplikovaný dusíkatý yperit ve formě masti, který byl určený pouze pro kožní použití. Daniel Wallace píše, že „doktor, který podával tuto látku měl oblek jako Darth Vader ze Star Wars“ :)

Přibližně od roku 1960 se začal používat Cyklofosfamid (Cytoxan). Chemicky je podobný „dusíkatému yperitu“, ale je lépe tolerovaný. Od roku 1980 se Cytoxan používá i jako pilulka. Ze začátku pacienti museli vypít kolem čtyř litrů vody denně, jako prevenci hemoragické (krvácivé) cystitidy. Hodně pacientů při léčbě Cyklofosfamidem přišlo o vlasy a museli nosit paruku. Cytoxan je také spojený se zvýšeným rizikem rakoviny. Cyklofosfamid (Cytoxan) a „dusíkatý yperit“ jsou alkylační látky a jejich efekt simuluje celkové ozáření organismu. Cytoxan je poměrně dlouhou dobu potencionálně karcinogenní.

Později se Cytoxan začal užívat jednou měsíčně v infuzích. Tím se snížilo riziko hemoragické cystitidy, vypadávání vlasů a riziko malignity se snížilo na 1%.

Cytoxan se většinou užívá ve schématu – 1× měsíčně po dobu 6 měsíců a 1× za 2 až 3 měsíce podobu 2 let.

Jako alternativa k léčbě Cytoxanem se ve Spojených státech používá chlorambucil – Leukeran. Je ale pouze pro pacienty, kteří jsou na Cytoxan alergičtí.

Zdroj:

Daniel Wallace – The Lupus Book

http://cs.wikipedia.org/

Komentáře