Konopné semínko

Tak vypadá namočené konopné semínko. Je to příprava na „mléko“ z konopného semínka. Záměrně nepíšu konopné mléko, protože to bychom se dostali úplně někam jinam ;)

Buddha prý snědl tři konopná semínka během půstu, kdy došel osvícení. Asi nejsou na místě žádné filozofické a náboženské úvahy, ale Buddha má můj velký obdiv. Konopná semínka jsou totiž nesmírně chutná, takže tuším, jakým sebezapřením musel projít, aby jich nesnědl víc ;)

Co neloupané semínko obsahuje?

  • 25% bílkovin (proteinů)
  • 30% cukrů (sacharidů)
  • 15% vlákniny
  • karoten
  • fosfor,
  • draslík
  • hořčík
  • síru
  • vápník
  • železo
  • zinek
  • vitamíny E, C, B1, B2, B3, B6
  • 56% Omega-6 (kyselina linolová)
  • 18% Omega-3 (kyselina linolenová)(to znamená, že kyseliny Omega 6 a Omega 3 jsou v ideálním poměru 3:1)
  • 2 – 4% kyseliny gama-linolenové
  • lecitin
  • semínka NEOBSAHUJÍ lepek!!!!
  • další zajímavosti o nutričních hodnotách ZDE

Použití semínek

  • müsli, müsli tyčinky, kaše, „jen tak“, do salátu, do koláčů, mouka, olej a mnoho dalšího

A slíbený recept na „mléko“ z konopných semínek. Sáček konopného semínka namočíme do vody. Minimum je 24 hodin. Lepší je počkat, až semenné obaly popraskají a objeví se klíčky. Vodu podle potřeby vyměňujeme. Kdo si nechává k jídlu klíčit semínka, tak postup zná. Nakonec vodu slijeme a semínka v mixéru rozmixujeme. Hmotu pečlivě přecedíme. Vzniklá kapalina je „mléko“ z konopného semínka. Je možné ještě přidat vyloupané semínko a rozmixovat ve vzniklé tekutině.

Konopné semínko NEOBSAHUJE lepek, je tedy vhodné pro lidi s celiakií. NEOBSAHUJE ani živočišné bílkoviny (kde by se tam taky vzaly, že?), takže je vhodné pro lidi s alergií na laktózu.

Zajímavé recepty „co s mlékem z konopného semínka“ najdete ZDE

Zdroj:

http://www.votehemp.com/faq_7.html

http://www.konopa.cz/…-stravy.html

http://www.konopa.cz/…travina.html

http://grower-info.cz/…nopne-mleko/

Komentáře