Konopné semínko
Tak vypadá namočené konopné semínko. Je to příprava na „mléko“ z konopného semínka. Záměrně nepíšu konopné mléko, protože to bychom se dostali úplně někam jinam ;)
Buddha prý snědl tři konopná semínka během půstu, kdy došel osvícení. Asi nejsou na místě žádné filozofické a náboženské úvahy, ale Buddha má můj velký obdiv. Konopná semínka jsou totiž nesmírně chutná, takže tuším, jakým sebezapřením musel projít, aby jich nesnědl víc ;)
Co neloupané semínko obsahuje?
- 25% bílkovin (proteinů)
- 30% cukrů (sacharidů)
- 15% vlákniny
- karoten
- fosfor,
- draslík
- hořčík
- síru
- vápník
- železo
- zinek
- vitamíny E, C, B1, B2, B3, B6
- 56% Omega-6 (kyselina linolová)
- 18% Omega-3 (kyselina linolenová)(to znamená, že kyseliny Omega 6 a Omega 3 jsou v ideálním poměru 3:1)
- 2 – 4% kyseliny gama-linolenové
- lecitin
- semínka NEOBSAHUJÍ lepek!!!!
- další zajímavosti o nutričních hodnotách ZDE
Použití semínek
- müsli, müsli tyčinky, kaše, „jen tak“, do salátu, do koláčů, mouka, olej a mnoho dalšího
A slíbený recept na „mléko“ z konopných semínek. Sáček konopného semínka namočíme do vody. Minimum je 24 hodin. Lepší je počkat, až semenné obaly popraskají a objeví se klíčky. Vodu podle potřeby vyměňujeme. Kdo si nechává k jídlu klíčit semínka, tak postup zná. Nakonec vodu slijeme a semínka v mixéru rozmixujeme. Hmotu pečlivě přecedíme. Vzniklá kapalina je „mléko“ z konopného semínka. Je možné ještě přidat vyloupané semínko a rozmixovat ve vzniklé tekutině.
Konopné semínko NEOBSAHUJE lepek, je tedy vhodné pro lidi s celiakií. NEOBSAHUJE ani živočišné bílkoviny (kde by se tam taky vzaly, že?), takže je vhodné pro lidi s alergií na laktózu.
Zajímavé recepty „co s mlékem z konopného semínka“ najdete ZDE
Zdroj:
http://www.votehemp.com/faq_7.html
http://www.konopa.cz/…-stravy.html
28/02/17 :: Fibromyalgie
17/02/17 :: Dobrý den. Prosím
22/01/17 :: Dobrý den, je mi 39 let a
20/01/17 :: citlivá kůže u psa
13/01/17 :: dotaz na invalidní duchod