Zázrak jménem čaj
Jako milovník čaje, nemůžu opomenout napsat článek i na tohle téma.
Název čaj vychází z mandarínského čcha. Je to nápoj, který vzniká louhováním čajových lístků v horké vodě. Čajovník – Camellia sinensis – je stálezelený keř dorůstající výšky 5 až 15 metrů. Čajovník roste v Číně, Indii, Indonésii, Japonsku na Srí Lance a jinde.
Že se sem článek o čaji nehodí? Ale proč ne? Téma čaje se zdravím rozhodně souvisí. V čaji je obsažena spousta prospěšných látek. A když k nim připojíme poklidné posezení v čajovně, udělali jsme něco sami pro sebe. Takže co všechno obsahuje čaj…
- katechin – má detoxikační a antibakteriální účinky, normalizuje činnost střevní mikroflóry
- tanin – způsobuje svíravou chuť čaje
- kofein – kofein ovlivňuje centrální nervový systém jako stimulant
- vitamíny (zelený čaj má 10× víc vitamínů než černý) – B1, B2, C, P, karoten, E,
- fluor
- minerály (zelený čaj obsahuje více minerálů než čaj černý) – draslík, kalcium, fosfor, magnesium, zinek a měď
Čaj dělíme podle míry oxidace na
- bílé čaje – neoxidované
- zelené čaje – neoxidované
- žluté čaje – neoxidované, ale na rozdíl do zeleného sušený pomalu pod vrstvou lněné látky
- polozelené čaje – částečně oxidované
- černé čaje – čaje dokonale oxidované
- puerh – 2× oxidovaný za přítomnosti bakterií
Na závěr čínské přísloví: „Rozbitá čajová konvice v nemocnici – hůř na tom nemůžeš být.“
28/02/17 :: Fibromyalgie
17/02/17 :: Dobrý den. Prosím
22/01/17 :: Dobrý den, je mi 39 let a
20/01/17 :: citlivá kůže u psa
13/01/17 :: dotaz na invalidní duchod