Zázrak jménem čaj

Jako milovník čaje, nemůžu opomenout napsat článek i na tohle téma.

Název čaj vychází z mandarínského čcha. Je to nápoj, který vzniká louhováním čajových lístků v horké vodě. Čajovník  – Camellia sinensis – je stálezelený keř dorůstající výšky 5 až 15 metrů. Čajovník roste v Číně, Indii, Indonésii, Japonsku na Srí Lance a jinde.

Že se sem článek o čaji nehodí? Ale proč ne? Téma čaje se zdravím rozhodně souvisí. V čaji je obsažena spousta prospěšných látek. A když k nim připojíme poklidné posezení v čajovně, udělali jsme něco sami pro sebe. Takže co všechno obsahuje čaj…

  • katechin – má detoxikační a antibakteriální účinky, normalizuje činnost střevní mikroflóry
  • tanin – způsobuje svíravou chuť čaje
  • kofein – kofein ovlivňuje centrální nervový systém jako stimulant
  • vitamíny (zelený čaj má 10× víc vitamínů než černý) – B1, B2, C, P, karoten, E,
  • fluor
  • minerály (zelený čaj obsahuje více minerálů než čaj černý) – draslík, kalcium, fosfor, magnesium, zinek a měď

Čaj dělíme podle míry oxidace na

  • bílé čaje – neoxidované
  • zelené čaje – neoxidované
  • žluté čaje – neoxidované, ale na rozdíl do zeleného sušený pomalu pod vrstvou lněné látky
  • polozelené čaje – částečně oxidované
  • černé čaje – čaje dokonale oxidované
  • puerh – 2× oxidovaný za přítomnosti bakterií

Na závěr čínské přísloví: „Rozbitá čajová konvice v nemocnici – hůř na tom nemůžeš být.“

Komentáře